Заради фестивала на маскарадните игри Сурва, БДЖ пускат допълнителни влакове, за да може повече

...
Заради фестивала на маскарадните игри Сурва, БДЖ пускат допълнителни влакове, за да може повече
Коментари Харесай

Перник очаква над 100 хиляди посетители за Международния фестивал на маскарадните игри Сурва

Заради фестивала на маскарадните игри „ Сурва ”, БДЖ пускат допълнителни влакове, с цел да може повече хора да стигнат до миньорския град. Предвидени са спомагателни вагони. Очаква се близо 100 хиляди уши да посетят Перник в празничните дни. 

„ Сурва ” е античен езически бит, който гони злите сили, с цел да ни пречисти за нов живот. Традиционният за пернишкия край празник се организира през януари, когато колоритни сурвакари под ритъма на чанове, гайди и тъпани означават вярата в това, че новата година ще е още по-плодородна и по-здрава.

Подготовката на костюмите стартира месеци авансово. 

Характерни за кукерските костюми са тежките звънци, с които се гони злото и огромната маска. Костюмите се изработват  най-вече от кожи с къси косми, само че от ден на ден навлизат и такива с дълги, поради това че са по-красиви и атрактивни. За маските лятото се търсят върбови коруби около реката за лице на маската.

„ Аз съм трето потомство сурвакар, занаятчия на маски. Повече от 50 години моята фамилия Йорданови прави кукерски маски, всички тези са мое дело и на моят татко. Продължаваме тази традиция, повече и повече младежи се свързват с мен желаят да научат повече за нея, споделя с горделивост един от участниците,  Людмил Йорданов.

Ритуалът стартира вечерта на 13 януари към огнище  в центъра на селото. Според преданията, колкото по-голяма е кладата, толкоз по-надалеч ще избяга злото. 

В ранни зори на 14 януари кукерската група се събира на центъра на селото и стартира обиколката на къщите.

Местните ревниво пазят традицията жива и я предават и на по-младите генерации.

Най-малкият е на 5 години, а най-възрастният  - на 73 години. 

Този сурвакарски бит е в включен в листата на нематериално културно завещание на ЮНЕСКО, а традицията повелява стопаните на къщите, през които кукерите минават, да ги посрещнат с изобилна софра.

Магията на обичая и изящните костюми се събират за 30ти следващ път в Перник за юбилейното издание на Международния фестивал на маскарадните игри " Сурва ". 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР